Fáncsi Hegyi Szürkebarát Másképpen 2013
száraz rozébor
Magyarországon ritka, de nem példa nélküli eset szürkebarátból rosé színű bort készíteni. Ittam is már igazán jókat pl. Kaló Imrétől, Málik Zoltántól, Tarjányitól, de ők nem nevezték "rozébor"-nak, nem tudom a magyar bortörvények alapján egyáltalán lehet-e.
Szürkebarátnak kékes héja van, amiből megfelelő ideig történő héjon áztatással kioldódnak a színanyagok, a Fáncsi Hegyi Pincénél (Kötcse, Balatonboglári borvidék) 3 óra alatt érték el ezt a barnás baracksárga a színt. A csavarzár eltávolítása után záptojásszag üti meg az orromat, ami kénhidrogénes borhiba. Szellőztetés után tutti fruttis illatokat is érezni. Vékony test mellé egy közepes sav járul, az átlagos rozéknál is kevesebbet nyújt. Reduktív készítési módja ellenére ízében nem olyan gyümölcsös, mint azt elvárnánk, a kénhidrogén kicsit rányomja a bélyegét, ezért 3 pontot kap tőlem.
Érdekességnek alaposan szellőztetve megteszi, de az 1250 Ft körüli árát nem éri meg.