2014. január 07.

Házibuli Olivérrel

Nyakas Irsai Olivér 2013

száraz fehér

Világos zöldessárga színű, muskotályos illatú, üdítően gyümölcsös, friss szűrt szőlőlé ízvilágú, ropogós savakkal rendelkező fajtajelleges bor. Az Irsai Olivért sokak szerint erre a reduktív, könnyed ízvilágra találták ki, fahordós érlelésével csak mint a fehér hollóval találkozhatunk (például Kaló Imre pincéjében).

A fajta igazi hungarikum, Kocsis Pál a pozsonyi fehér és a csabagyöngye keresztezéséből állította elő még 1930-ban, amit barátja Irsai József újszülött fiáról nevezett el. De olyan hazaszeretetből fakadó furcsának ható szőlőfajta-elnevezései is voltak, mint Szent István, II. Rákóczi Ferenc, Glória Hungariae, Tisza, Magyar az én szülőföldem, Lesz még hazám, Névtelen hősök emléke, stb.

Nyakaséknál 47 hektáron terem, az összes szőlőterületük majd harmadán ez a fajta található. Évről évre megbízhatóan hozzák a minőséget Magyarországhoz mérten hatalmas palackszámmal (kb. 110 ezer palack/év).

Ha egy édes boros embert meg akarunk szerettetni a száraz borral, akkor ezzel kínáljuk. Így frissen, üdén, fiatalon intenzív illatával és ízével fajtáján belül kiemelkedő, de egyébként nem mondhatjuk egy komoly tételnek, így 5 pontot érdemel. Egyes helyeken még árulják a 2012-es évjáratot is, de ebből mindig a legfrissebbet keressük!

Szinte minden borszaküzletben és hiperben megtalálható 1500 Ft körüli áron, ami korrektnek mondható. Ha pár száz forinttal olcsóbb lenne, akkor tényleg minden házibuli kihagyhatatlan tartozékává válna, ahogy azt Nyakasék a leírásban említik.

Tovább olvasom →

Címkék: fehér reduktív nyakas irsai olivér 5pont 2013 korrekt ár etyek-buda kocsis pál

süti beállítások módosítása