2014. április 08.

Jó nagy somlói

Kreinbacher Nagy - Somlói Cuvée 2011

Talán a legtöbb borkedvelő már hallott a Kreinbacher pincéről, aki nem, azoknak röviden: 2002-ben alakult birtok, összesen 60 hektárról készítenek szőlőt, ezzel emlékeim szerint Somlón a legnagyobbak között vannak (terület szempontjából). Inkább technológiai borászat, érdekesség, hogy a borvidékre jellemző fehér fajtákon kívül kékszőlőjük is van, mégpedig Syrah.

A borról: világos színű, szinte minden (a borvidéken) jellemző fehér fajta megtalálható benne: Olaszrizling, Tramini, Furmint, Hárslevelű, ezek közül szerintem az Olaszrizling érezhető rajta némelyest. Illatban egyébként kicsit fás, de nem zavaró, amellett kicsit minerális, és valami enyhe édeskés jegy is van benne, mondjuk nevezzük őszibaracknak. Ízét a savai határozzák meg, egy kis mineralitás, és az alkohol visszaköszön utóízben. Aki bírja a savhangsúlyosabb, mondjuk úgy általában a Somlói borokat, annak nyugodt szívvel ajánlom, korrekt bor. Azért kiemelkedőt nem ad, úgyhogy 4.

Borszaküzletben 1600 Ft, ez teljesen jó ár érte. Ez nem egy rossz somlói bor, azt pedig ennél olcsóbban nem gyakran látni.
Tovább olvasom →

Címkék:

süti beállítások módosítása