2014. január 01.

Egy csalódás története

Patricius Hárslevelű 2009

száraz fehér

A tokaji Patricius Borház furmintjai reduktív gyümölcsös és minerális mivoltukkal nekem mindig nagy élményt nyújtottak, ezért már vártam mikor kóstolhatom meg hárslevelűjüket is.

Öcsém tavaly karácsonyra kapott egyet, azóta "érlelődött" fektetve a pince mélyén. Vagyis csak azt hittük, hogy egy 2009-es kiváló évjáratú ásványos bornak jót tesz még egy év. Sajnos csalódnunk kellett. A bort kibontva a dugón semmi jele nem volt hibának, kitöltve színében semmi oxidáltság nem jelentkezett, halvány szalmasárga volt. Illatában jött szépen a hárs, de mellette már betolakodtak az erősen sós alkoholos jegyek. Körbeforgatva nem mutatott komolyabb testet. A legnagyobb csalódás az ízében volt. Mintha szétesett volna, kesernye és alkohol vették át az uralmat minden íz felett. Óboros jellegnek nyoma sincs, korty közepén kicsit mutat még valami hárs jelleget, de azon kívül vodkás (öcsém szerint konyakos) ízt és kesernyét érezni csak, sajnos elég sokáig. Azt a tanulságot levontuk, hogy a reduktív borokat (még ha jó évjáratú ásványos tokaji is, bár lehet ez inkább a fajta hibája) lehetőleg minél előbb fogyasszuk el, kivétel ha a pincészet kifejezetten ajánlja a bor érlelését.

Patricius Borháznál tavaly már a 2011-es évjáratot is eladták, 1500 Ft körüli áron lehetett hozzájutni ismertebb borszaküzletekben, hipermarketekben. Ennyiért egy jó tokaji akár best buy is lehetne, de sajnos ezt az évjáratot már nem tudom ajánlani, és szomorúan kell rá 2 pontot adnom.

Tovább olvasom →

Címkék: fehér tokaj hárslevelű patricius 2009 2pont szétesett

süti beállítások módosítása