2014. április 08.

A nagy radírteszt

avagy Rajnai Rizling fajtakóstoló

 

Vigyázat! Hosszú post következik!

A bejegyzés picit archív, mert még decemberben tartottuk a kóstolót, csak sajnos most jutottam el odáig, hogy összeszedjem a jegyzeteimet :) A címet anonymalkoholista javasolta, mivel a kóstoló egyik résztvevője a Rajnai jellegzetes illatát az általános iskolai radírokéhoz hasonlította. Én megmaradnék a petrolos (benzin, gázolaj, stb) jelző mellett, szerintem elég találó. De persze hívja mindenki, ahogy akarja.

A kóstoló lebonyolításáról annyit, hogy vakon kóstoltuk a borokat, és amennyire lehetett, véletlenszerű sorrendben. Kóstolunk, írkáltunk, pontoztunk, aztán a végén lelepleztük a borokat. 

Sümegi Rajnai Rizling 2012

Halvány arany szín, kicsit fűszeres, borsos illat. Ízben több kellene, savai sem elég érdekesek. Nincs baja, nem rossz bor, de semmi extra.

1100 ért nem egy rossz vétel, 3 pont alja.

Sabar Rajnai Rizling 2011

Zöldes szín, szép testes, olajos. Utóbbi már kitöltésnél egyből szembeötlött, pláne az előző tételhez képest. Intenzív fajtajelleges, petrolos illat. Egész kerek bor, talán picit a savait kevéslem. De ez csak köteketés, szép bor egyébként. 1500 Ft volt, nagyon jó ár/érték arány. 5p teteje

Pannonhalmi Rajnai Rizling 2012

Valami nekem nem kerek az illatában, picit szúr, nem tudom mire vélni. A savai kissé túl élénkek, kilógnak. 2120 Ft ért semmiképp. Nekem ez egy 2es. (A nagy borszagértőket ezzel az értékelésemmel gondolom el is vesztettük, de sebaj...)

Villa Tolnay Rajnai Rizling Tavasz 2012

Sárgászöld szín, a petrol ebből is jön, de mellette egy kis édeskés, cukorkás illat is van. Pici maradékcukrot érezni benne, de egész jó egyensúlyban van a savakkal. 1500 ért nagyon jó vétel volt anno, 2500 ért már kevésbé. De amúgy nagyon kellemes bor, jó inni. 6 pont.

Variszkusz Rajnai Rizling

Orrbavág a fajtajelleg. Intenzív illat, szép test, savak rendben. Szerintem most van a csúcsán, vagy talán már kicsit túl is azon, az öregedésnek nagyon halvány jelei talán kezdenek már megmutatkozni (anonymalkoholista lehurrogott, hogy ez hülyeség, talán igaza is van). Lényegtelen, most még pont jó, ennyi pénzért ilyet bármikor. Egy nagy 7-es.

Tarjányi Rajnai Rizling 2012

Oxidált, gyenge illat, ízben üres. 2 pont. 

Maurus Rajna Rizling 2010

Őszintén szólva az első reakció, amit az egyik résztvevőtől hallottunk a borról, bár nem szalonképes, de teljesen jól leírja a véleményünket róla. Nem idézem szó szerint, lényeg, hogy savas, és "nem jó". Van egy olyan megérzésem, hogy hordózással próbálták elfedni, hogy ez egy finoman szólva nem kiemelkedő tétel (ezután majd kiderül, hogy nem is volt hordóban :D). Nem mondom, hogy lehetetlenség lenyelni, de senkinek nem ajánlanám, 1 pont sajnos.

Szeremley Rajnai Rizing 2008

Középsárga szín, picit visszafogott illat, de egyértelműen fajtajelleges, egész kerek bor. De nem ennyiért. Lehet, hogy szellőztetve jobb, most ennyit tudott. 4 pontot kap.

Légli Rajnai Rizling 2011

Elsőre pici fülledtség, picit laposnak tűnt. Levegővel sokat javul, jók a savai, de azért nem lógnak ki. Ár/értékben nem az igazi. 5p

Szöllősi Domine 2012

Illata friss, növényes, mégis kicsit hordós. Ízében a savak dominálnak, vékony. Egy jó kéknyelű? (Neeem, majd írunk jó kéknyelűről később), Ezt a fajta rajnait nem szeretem. Elképzelhető, hogy ez is a már említett savhangsúlyos borunkat dobjuk fel némi hordóval tipikus esete, azért a Maurusnál jobb. 3 pont.

Villa Tolnay Rajnai Rizling 2010

Ízben és illatban is nagyon fajtajelleges, illata talán picit diszkrét, de szép. Testes, jó savakkal, az ízben visszaköszönő petrolos jegyek külön tetszenek. Eredetileg pincétől 2k ért nagyon jó, de Bortársaságból 2,5 ért se rossz. 7 pont.

Maurer Kárász 2009

Sötét szín, majdnem borostyánba hajlik. Oxidált illat, mellette almás is. Szerintem öreg már. Ha nem tudnám, milyen fajta, talán egy alsóbbpolcos száraz Szamorodninak hinném. 2 pont.

 Aztán végül összedugtuk a fejünket és a papírjainkat, és megszavaztuk az első 3 helyezettet, amik pedig (dobpergés, miegymás):

1. Variszkusz

2. Villa Tolnay Rajnai Rizling 2010

3. Villa Tolnay Rajnai Rizling Tavasz

Ha lenne negyedik helyezett, az egyértelműen a Sabar lenne, mögötte pedig talán Légli, Szeremley. 

Konklúzió: A Variszkuszon kívül jó Rajnaiért a Balatonhoz kell menni, elsősorban Badacsonyba. De a Variszkusz nagyon jó, ajánljuk mindenkinek. A Variszkusz és a Villa Tolnay amolyan elegánsan kidugózós, fotelba leülős, elgondolkodós bor, különbség annyi, hogy a Variszkusz kicsit jobb. A V.T. Tavasz meg hízelgőbb, lazább, picit maradékcukros, kicsit behűtjük - kibontjuk - gyorsan elkortyolgatjuk típusú (jó azért nem Irsai kategória, félreértés ne essék, csak a másik kettőhöz, meg a mezőny jó részéhez képest). Szóval más stílus.

Jó végszót nem tudok, szeressük a Rajnait.

Tovább olvasom →

Címkék: rajnai rizling fajtakóstoló

süti beállítások módosítása