Vincze Turán 2008
Avagy lehet-e jó bort készíteni egy olyan fajtából, melyet a legtöbb borász maximum festőszőlőként használ (bár eredetileg teljesen más célra nemesítették) a boltokban pedig jellemzően az alsóbb polcokon láthatunk. Röviden: Lehet.A hosszas történelem leckét mellőznénk, lényeg, hogy a Turán azért nemesítették még az “átkosban”, hogy egyetlen szőlőfajtából készítsenek bikavért, ne kelljen házasítgatni. Ebből az lett, hogy fajta megmaradt az Egri borvidéken szórványosan jelenlévő festőszőlőnek.
Ehhez képest értékelhető bort is lehet belőle készíteni. Színe a fajtára jellemzően nagyon sötét. Illata közepesen intenzív, de nagyon szép virágos, rózsás. A korty eleje kicsit üres, utána kissé fanyar, picit húzós. Több beltartalom jót tenne neki, de legalább ízében is visszaköszön a rózsás jelleg. Elképzelhető, hogy picit hideg volt fogyasztáskor (főleg az illat miatt gondolom ezt).
3 pont
1500 Ft a pincénél, jó ár/érték arány.