2014. május 14.

Méltón Teleki Zsigmond nevéhez

Csányi Teleki Cabernet Franc 2011

Csányi Pincészet Villány mammutja 340 hektárral. Ekkora területen, ilyen mennyiségben nehéz hozni az állandó jó minőséget (volt már boraikkal negatív tapasztalatom), de ezúttal egy nagyon korrekt bort sikerült kóstolnom.
Ízében nagyon szép érett gyümölcsöket érezni, meggy- és cseresznyeíz dominál. Vörös színe nagyon kicsit barnába hajlik, de még nem mondanám öregnek. Utóízében kis kesernye jön elő, de nem bántó. Teste közepes, savai rendben vannak.

Teljesen korrekt bor 4 pontot érdemel. Hiperből 800 Ft-ért jutottunk hozzá, pincészetnél 1115 Ft, ennyiért megéri az árát.
Tovább olvasom →
2014. május 13.

Tavaszi szél best buy-t áraszt

Villa Tolnay Zöldveltelini Tavasz 2012

A zöldveltelini osztrák eredetű, Magyarországon a soproni borvidéken a legelterjedtebb. Villa Tolnayéknál a Csobáncon (Badacsonyi borvidék) talán még szebb arcát mutatja, hisz nagyon jól áll neki a mineralitás is. Emellett nagyon jól ráéreztek, hogy a 10 hónapos finomseprőn való érleléstől nagyon finom aromák kerülnek a zöldveltelini borába. Szép testes, olajos, megfelelő savgerinccel. Ízében és illatában megfigyelhető az érett zöld alma, ásványos jegyek, a finomseprős érlelésből származó tejszínes krémesség és egy kis diszkrét palackbuké. Nagyon komplex bor érdemes legalább 14 fokon kóstolni, mivel az aromák ekkor teljesednek ki.

6 pontot simán megérdemel, a pincénél 1500 Ft-ba kerül, ha még lehet kapni, ennyiért hatalmas bestbuy.
Tovább olvasom →
2014. május 12.

Villányi hűvös prím

Sauska Cuvée 13 2011

Ezt a bort igazából nem tudom hova rakni. Nem egy alsókategória azért, bőven 2000 Ft fölött van, de amúgy meg csavarzáras, hordót alig látott. Ami nem baj, csak igazából miért is?

Még mindig van benne egy lilás árnyalat, színe alapján az öregedés még távolról sem érintette. Az ősszel már volt szerencsém kóstolni, illata azóta nem nagyon változott: piros gyümölcsök jönnek belőle, pl. ribizli és cseresznye (mondjuk, de tőlem mindenki nyugodtan asszociálhat, amire akar...). Ízben is kijön a gyümölcsösség, de tanninjai picit kellemetlenek nekem. Kissé nyersnek tűnik az összkép.

Talány számomra ez a bor. Az ára, megjelenése, meg az itt-ott megjelenő hype alapján ez valami nagyon jó cucc kéne, hogy legyen. De szerintem nem az. Nem rossz, de igazából semmivel se nyűgözött le. Ha valami közepes testű, jó kis gyümölcsös vöröset szeretnék, akkor tuti nem ezt veszem le a polcról. Többre meg nem alkalmas. Szerintem ez kevesebbnek akar látszani/kevesebbet hoztak ki belőle, mint ami lehetne/amit lehetett volna. 4 pont.

Amin kiakadtam: itt-ott olyan dumákkal reklámozzák, mint hűvös, tiszta karakter. Villányból hűvös karakter? Még ha az is, miért kell Villányban hűvös karakterű bort készíteni?

Beszerezhető volt akárhol (hiperben, borszaküzletben stb.), 2500 Ft környékén, bár ez az évjárat már kifutott szerintem. Ár/értékben diplomatikusan fogalmazva: átlagos.
Tovább olvasom →
2014. április 18.

A szikla

Balla Géza Kékfrankos Prémium 2009

Nem idegmérgekről, nem Sir Sean Conneryről vagy Nicolas Cageről lesz szó, hanem egy remekbe szabott Kékfrankosról. A gránitos talaj meghatározó tényező a pincészet borainál, pláne a prémium kategóriában, amelyeket "Sziklabor" néven hoznak mostanság forgalomba.

Ahogy a pincészet többi vörösborára is jellemző, hogy nagyon mély színűek, ez erre a borra is igaz, továbbá 5 éves kora ellenére még inkább lilás árnyalatú, nem látszik a színén öregedés. Elsőre engem karamellre emlékeztetett az illata, kis szellőzés után pedig esküdni mertem volna, hogy édesanyám rumos meggybefőttjéből került a poharamba egy kevés (tehát kellően gyümölcsös, amit kiegészít a fa, és a magas alkoholt is kiszúrni, de az se túlzó... ). Aztán ez a jelleg ízben is teljesen visszajön, továbbá nagyon jó egyensúlyban van a bor - végre egy nem savhangsúlyos Kékfrankos! Persze tudom, utóbbi ízlés kérdése, számomra ez üdítő kivétel.

Hosszú, nagyon kellemes lecsengése van, a tanninok se bántanak. Érdemes sokáig forgatni a pohárban, folyamatosan változik az illata. Nekem nagyon tetszett a bor, talán a legjobb vörös, amiről eddig ide írtam. Nem tudok igazából lényeges hibát vagy hiányosságot felsorolni. Nagyon magabiztos 7 pont.

A pincészet hazai kereskedőjénél 3900 Ft, de szerintem megéri ezt a pénzt. Legalábbis tessék ilyen színvonalú bort mutatni olcsóbban. A határainkon belüli felkapottabb pincészetek valószínűleg a duplájáért kínálnák...
Tovább olvasom →
2014. április 13.

Hátha...

Badacsonyi Pincegazdaság Zrt. - Szürkebarát 2013

Hétvégén jártam a tbetűs bevásárlóközpontban. Ilyenkor ha ráérek, mindig átnézem a borokat, hátha akad valami jó vétel, de most nem így volt. Azonban jött egy gondolat - mostanában nagyon rákattantam a főleg somlói, badacsonyi, tokaji ásványosabb fehér borokra - hogy miért ne próbálnék ebből egy egyszerűbb olcsóbb tételt. Előrevetítem, nem volt jó ötlet...

Hát megláttam a fent említett bort, ráadásul még akciós is volt (még szerencse), lássuk;

Halványsárga tiszta szín, illata közepesen intenzív de nem az a tipikus szürkebarát amire számítottam. Na jó nem számítottam semmire... Szóval illatában erősen kitűnik hogy teljesen reduktív, nyers.

Szaglás után megkóstova kikristályosodott bennem a már szemeim előtt lebegő frenetikus fröccs egy nem túl igényes kocsmában - ehhez hozzásegített hogy egykis szén-dioxid is van benn. (cimke double check - nem, ez nem a palackozott fröccs). Fajtajelleg nem igazán akar jönni, az ásványosságról már rég lemondtam. A savak természetesen megvannak, nem túl sok, de mivel más nincs benne (semmi test, kevés alkohol..) kicsit kilóg. Hogy pozitívat is írjak, miután lecseng az intenzív folyóbor íz, van benne valami ásványosságra emlékeztető nagyon halvány utóíz.

Visszakóstolva se jobb, úgyhogy visszatérve a címhez: ...de nem.

Tesco 500 Ft akciósan. 2 pont, egyszer elég volt.

 

Tovább olvasom →
2014. április 13.

Vörösbor Badacsonyból?

Villa Tolnay - Névtelen Cuvée 2009

Cabernet sauvignon és merlot házasítás. Nagy meglepetés volt, ennyit nem vártam egy badacsonyi vörösbortól.

Mély, vörös szín, barnaságnak még nyoma sincs. Ahogy a pohár falán szétterült már látszott hogy van benne anyag. Mikor először beleszagoltam a pohárba valami kókuszos aromát éreztem, de aztán később jöttek a sötét bogyós gyümölcsök. Ízében inkább a fűszeresség dominál ugyanakkor ott van a gyümölcsösség. Érezni a hordót is, de beleillik az összképbe. Hosszú lecsengés. Szép hosszú egyensúlyban lévő bor; nagy test amit jól kiegészít a 15-ös alkohol, és a savai is kiválóak.

4 pont - különleges tétel, jó látni, hogy ilyet is lehet készíteni Badacsonyban.

3000 Ft Bortársaság, egyszer érdemes megkóstolni, megállja a helyét a kategóriában.

 

Tovább olvasom →
2014. április 13.

(nem) Rajnai rizling

Maurus - Rajnai rizling 2010

Sötet szin, illatából is kiérezni az erős hordózást. Itt még azt hinnéd hogy jó is lehet. De mikor belekóstolsz az katasztrófa. Nagyon savas, amit az illatából gondolnál, abból semmi nincs meg az ízében. Nem mondanám hogy elöregedett, ez valami más... Talán egy gyenge savhangsúlyos alapbor túlhordózva cimű történet eredménye.

Utóirat: nem volt hordóban...

1 pont - kellemetlen iz, nagyon nem ajanlom,

~2000Ft pincenel , csomagban 3 masik borral akciósan ~800 Ft. azonban semmi penzért nem ajánlom :)


                    
Tovább olvasom →
2014. április 09.

Rozészínű csuhás a sárkányok földjéről

Fáncsi Hegyi Szürkebarát Másképpen 2013

száraz rozébor

Magyarországon ritka, de nem példa nélküli eset szürkebarátból rosé színű bort készíteni. Ittam is már igazán jókat pl. Kaló Imrétől, Málik Zoltántól, Tarjányitól, de ők nem nevezték "rozébor"-nak, nem tudom a magyar bortörvények alapján egyáltalán lehet-e.

Szürkebarátnak kékes héja van, amiből megfelelő ideig történő héjon áztatással kioldódnak a színanyagok, a Fáncsi Hegyi Pincénél (Kötcse, Balatonboglári borvidék) 3 óra alatt érték el ezt a barnás baracksárga a színt. A csavarzár eltávolítása után záptojásszag üti meg az orromat, ami kénhidrogénes borhiba. Szellőztetés után tutti fruttis illatokat is érezni. Vékony test mellé egy közepes sav járul, az átlagos rozéknál is kevesebbet nyújt. Reduktív készítési módja ellenére ízében nem olyan gyümölcsös, mint azt elvárnánk, a kénhidrogén kicsit rányomja a bélyegét, ezért 3 pontot kap tőlem.

Érdekességnek alaposan szellőztetve megteszi, de az 1250 Ft körüli árát nem éri meg.
Tovább olvasom →
2014. április 08.

Sehr Feind

Feind - Olasz rizling 2013

Halványsárga szín, friss üde gyümölcsös illat. Ízében is érezni hogy egy egyszerű reduktív, nagy mennyiségben előállított, azonban teljesen korrekt tétel.  Egyszerű olaszrizling, semmi extra, de érezni hogy szőlőből van :) 3 pont 

700 Ft (SPAR) - ennyiért bármikor

 

 

Tovább olvasom →
2014. április 08.

I need Mór

Maurus Ezerjó 2009

Először is elnézést a címben olvasható "Miklóscsabis" Mór-viccért, nem túl eredeti, de nem hagyhattam ki. A cím egyértelműen pozitív felütésnek tekinthető, és nem is titkolom: szerintem ez egy jó Ezerjó. Sajnos a Maurus pincészet egy-két borával már volt rossz tapasztalatunk az utóbbi időben, ez most üdítő kivétel.

Aranysárga bor, és bár sem az alkoholtartalma nem túl nagy, sem cukor nincs benne, nagyon olajosan, vastagon folyik, szóval van benne anyag. Illata (nyilván) érett, kicsit fahordós, kicsit minerális. Savai még mindig kellemesen tartják magukat, pont olyan minőségűek és mértékűek, amit kíván a bor. Utóízben is a mineralitást érzem. Nem egy extrém nagy bor, de szépen egyben van még így 5 éves korában is.

Mostanában borcsomagokban, meg hiperekben akciózva lehet látni, és utóbbi módon jutottam hozzá ezer-egynéhányszáz forintért. Ennyit mindenképpen megér, végtelen jóindulatomban 5 pontot adok rá, végül is nagyon kellemes élményt nyújtott, gyorsan elkortyolgatta a társaság.
Tovább olvasom →
süti beállítások módosítása